pondělí 10. září 2018

Jahodový dortík


Dneska jsem měla nutkání vyzkoušet svou novou malou dortovou formu o průměru 18 cm, která je úplně ťip ťop pro naši rodinu, protože u nás prostě nikdo přes dortíky není a už vůbec ne přes ty zdravé 🙈 Takže jsem za tenhle úlovek nesmírně vděčná a konečně můžu dortovat jedna báseň 😂 No a tady vidíte premiérový jahodový, který je tak skvělý, že výjimečně chutná i zbytku rodiny, takže slavím! 💪
Co vy, jste spíš na ty ovocné dorty nebo dáváte přednost čokoládovým? Nebo úplně jiným? 🤔

RECEPT (forma s průměrem 18 cm): 

Korpus:

100 g špaldové mouky
3 vejce
1 lžíce javorového sirupu
2 lžíce vody
2 vrchovaté lžičky arašídového másla
1 lžička prášku do pečiva 

Krém:

70 g smetany ke šlehání 33%
110 g ricotty
1 ks řecký jogurt milko jahodový (140 g) 
1 ks jahodový Skyr Pilos (150 g)
110 g polotučného tvarohu
1 ks vejce 

Želatina:

6 jahod, rybíz, voda, želírovací cukr se stévií od @droetker_cz

POSTUP:

Oddělíme žloutky od bílků, bílky vyšleháme v sníh, ke žloutkům přidáme javorový sirup, vodu, arašídové máslo, prdopeč a mouku, nakonec přidáme i sníh a společně promícháme. Směs vlijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme 20 minut na 180°. Mezitím si vyšleháme smetanu, k ní přidáme ricottu, oba jahodové jogurty, tvaroh, vejce a společně promícháme. Po upečení korpusu ho vyndáme, necháme chvíli vychladnout a vylijeme na něj připravený krém. Společně pečeme hodinu na 180°. Po upečení necháme vychladnout a připravíme si želatinu (záleží jakou máte). Já si želírovací cukr (asi 40 g) smíchala s vodou, nechala chvíli nabobtnat, pak jsem na plotně v hrnci rozehřála nakrájené jahody a rybíz, zalila nabobtnanou želatinou, 5 minutek vařila, pak nechala malinko vychladnout aby směs trochu zhoustla a nalila jsem na dort. Poté jsem nechala vychladnout a dala do lednice.

NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 ks:

208 kcal
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 20 g z toho cukry 10 g
Tuky 9 g z toho nasycené mastné kyseliny 4,3 g
Vláknina 0,36 g
Uvedené hodnoty jsou pouze orientační! 😊

Žádné komentáře:

Okomentovat