středa 17. dubna 2019

Naan

Tak už jsem se konečně dokopala k tomu Vám sem vypsat recept na tento indický chléb, který je sice z kynutého těsta, ale je velmi jednoduchý na přípravu. Překvapilo mě, že ho opravdu spoustu z Vás poznala, i přesto, že ty mé nejsou úplně identické s originálem 😂 Originálním názvem tohoto pečiva je "Naan", což je v doslovném překladu právě chléb, který patří mezi tradiční asijské pečivo. Aktuálně je velmi populární právě v Indii, kde se často podává potřený ghíčkem jako příloha k různým pokrmům. Na tomto pečivu mě velmi zaujala jeho podoba, jelikož jsem se s něčím podobným setkala jen jednou, a to v podobě pita chleba. Ten má však oproti Naanu arabské kořeny. Budu ráda, když se se mnou podělíte o to, zda jste se s tímto tradičním indickým pečivem už setkali a případně s čím jste tuto mňamku měli?


RECEPT na 8 ks:

Kvásek:
175 g teplé vody
3 lžičky celozrnné jemné špaldové mouky (má například @nominalzdravavyziva )
1 lžička sušeného droždí
10 g @cekankovy_sirup
2 větší lžičky bílého jogurtu
ZBYTEK:
250 g celozrnné jemné špaldové mouky
Sůl
1 lžička kypřícího prášku
3 lžičky olivového oleje
Koření (já použila Bruschettu od Grešíka, ta je vynikající na jakékoli pečivo)

POSTUP:

Nejprve si přichystáme kvásek smícháním teplé vody, sušeného droždí, 3 lžiček mouky, čekankového sirupu a bílého jogurtu. Necháme ho vyběhnout a mezitím si v míse smícháme další ingredience, konkrétně zbytek mouky, sůl, prášek do pečiva a oliváč. Poté přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které bude malinko lepit. Necháme těsto vykynout, dokud nezdvojnásobí objem. Poté se přesuneme na pomoučněný vál, kde vyválíme tenké oválné placky, můžeme přidat koření a opečeme na sucho na hodně mírném plameni na kvalitní nepřilnavé pánvi (skvělé jsou od @delimano.cz ). No a máme hotovo!

NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 ks:

154 kcal
Bílkoviny 4 g 
Sacharidy 25 g z toho cukry 0,6 g
Tuky 3 g z toho nasycené mastné kyseliny 0,5 g
Vláknina 1 g

Žádné komentáře:

Okomentovat