neděle 30. srpna 2020

Honzovy buchty

 

Krásný den,
právě jsme ještě na procházce, ale pokud budete mít zájem, hned co přijdu z procházky Vám sem přidám receptík na úplně dokonalé Honzovy buchty, a když by se Vám zachtělo i recept na extra rychlá povidla ze sušených švestek, tak ten bude zítra ❤️

RECEPT:
🌼 500 g hladké špaldové mouky
🌼 80 g třtinového cukru
🌼 30 g čekankového sirupu (nebo jiného, lze nahradit i cukrem nebo vynechat)
🌼 2 g skořice (lze vynechat)
🌼 2 žloutky
🌼 30 g řepkového oleje
🌼 1/2 kostky droždí
🌼 1 špetka soli
🌼 Cca 280 g mléka
🌼 Náplň: marmeláda, povidla
Máslo na vytření formy

POSTUP:
Nejprve si připravíme kvásek. Do kastrolu dáme mléko a trošku ohřejeme. Droždí rozetřeme v hrnečku se lžičkou cukru do tekuta, přidáme trošku vlažného mléka a necháme v teple vzejít kvásek zhruba 10 minut. Mezitím smícháme v míse mouku, cukr, skořici a sůl. Promícháme a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého přijdou žloutky, čekankový sirup, řepkový olej a kvásek. Začneme od prostředka míchat a pomalu přidáváme mléko. Ideální je si pomoci robotem či ručním hnětačem. Vypracujeme hladké mírně lepivé těsto, které se ale nelepí na kraje mísy. Přikryjeme mísu utěrkou a necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Poté se přesuneme na pomoučněný vál, kde si vždy část těsta odkrojíme, rozválíme, rozkrájíme na čtverce, na každý čtverec dáme doprostřed náplň a spojíme okraje čtverečku do takového měšce tak, aby náplň nemohla vytéct. Buchty naskládáme do formy buď kulaté, nebo hranaté, která je vytřená máslem tak, aby mezi sebou měly pouze malé rozestupy a necháme ještě zhruba 20 minut dokynout. Poté pečeme na 180° zhruba půl hodinky.

NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 ks:
95 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 17 g z toho cukry 3 g
Tuky 2 g z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g
Vláknina 2 g

Žádné komentáře:

Okomentovat