středa 16. ledna 2019

Polomáčená kolečka

Můj dnešní pokus o nějaký originálnější druh cukroví se dle mého celkem zdařil 👍 U nás v rodině se vždy sázelo na klasiku - linecké, rohlíčky, perníčky, kuličky, maximálně ještě vosí hnízda a všichni byli spokojení. Jenže mě to vaření a pečení nějak chytlo a tak jsem se rozhodla, že nejspíš jen u základů nezůstaneme 😄 No a takhle vznikla tahle kolečka, která jsem domýšlela ještě za chodu, protože má představa ohledně tvaru byla původně úplně jiná 🙊 Ale nakonec jsem si řekla, že to aspoň nebude nuda!
Jaké druhy cukroví se dělají u Vás? ❤ 

RECEPT na 1 plech koleček:

100 g + 10 g přídavek špaldové mouky hladké
50 g rýžové mouky (může být asi jen špaldová)
10 g ghí (nebo másla)
2 žloutky + 1 vejce
1/2 lžičky skořice
30 g čekankového sirupu
35 g oříškové máslo (nebo aramáslo)
1 špetka soli
Hořká čokoláda + nasekané ořechy na ozdobení 

POSTUP:

V míse smícháme špaldovou mouku s rýžovou, přidáme k nim skořici a špetku soli. Dále rozpustíme na plotně ghí a rovnou přidáme ke směsi, poté i oříškové máslo, žloutky, vejce a čekankový sirup. Varečkou promícháme a až se začne tvořit těsto, začneme hnětat. Bude se dost lepit, takže si můžeme pomoct přídavkem mouky (doporučuji pomoučit ruce). Ze vzniklého dobře prohnětaného těsta odloupáváme po kouskách, v ruce vyválíme hady a na plechu s pečícím papírem spojíme v kolečko. Takhle připravená kolečka pečema na 160° 15-20 minut dozlatova. Mezitím si rozpustíme hořkou čokoládu. Hotová vychladlá kolečka pak do půlky namočíme a případně dozdobíme podle svého gusta. 

NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 kolečko včetně polevy:

98 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 9 g z toho cukry 0,4 g
Tuky 5 g z toho nasycené mastné kyseliny 2 g
Vláknina 2,5 g

Žádné komentáře:

Okomentovat