čtvrtek 30. ledna 2020

Vánoční medové perníčky II.

A je to tady! Konečně první prosinec a s ním i první vánoční recept, i když ho ode mě už znáte 🙊 Ale když je něco samo o sobě dokonalé, proč hledat jiný recept 😂 Letos jsem perníčky měla naprosto v klidu! S holkama jsme si domluvily sedánek, každá jsme zadělaly těsto podle svého receptu a nakonec jsme se sešly a u vínka jsme je všechny upekly 👍 Nakonec jsme si je rozdělily, takže máme každá čtyři druhy a byl to vážně fantastický nápad, protože jsme nikam nespěchaly, krásně pokecaly a ještě vytvářely hodnoty 🙊 Jakou máte vy tradici u pečení cukroví? Taky máte nějakou hromadnou akci? 🤔


RECEPT na 2 plechy:

250 g špaldové mouky hladké
60 g medu
2 lžičky skořice
30 g kokosového oleje (může být jen ghí)
30 g ghí (lze nahradit klasickým máslem)
30 g kokosového cukru
30 g třtinového cukru (můžete si i vybrat jen jeden z nich)
7 g kakaa
1 zarovnaná lžička jedlé sody
½ PL kypřícího prášku do perníku
1/2 lžičky perníkového koření (miluju to od Vitany)
2 vejce

POSTUP:

Nejprve 4x prosejeme mouku, k ní přidáme kypřící prášek do perníku, jedlou sodu, skořici, kokosový cukr, kakao a promícháme. V kastrůlku necháme rozehřát ghí spolu s kokosovým olejem a medem, promícháme a přidáme ještě teplé k těstu. Poté přiklepneme dvě vejce. Těsto se bude celkem lepit, je třeba se nelekat. Pořádně prohněteme až bude držet při sobě, můžeme si pomoct občasným pomoučněním rukou. Poté dáme těsto na hodinku do ledničky. Troubu předehřejeme na 180°. Těsto přeneseme na pomoučněný vál, vyválíme ho asi do tloušťky 0,5 cm, vykrajujeme a pokládáme na plech na pečící papír. Před pečením potřeme bílkem, který ve skleničce lehce prošleháme vidličkou. Pečeme přesně 8, max 9 minut. Po vyndání jsem je nechala vychladnout pod utěrkou.

NUTRIČNÍ HODNOTY na zhruba 1 perníček:

53 kcal
Bílkoviny 1,2 g
Sacharidy 7,4 g z toho cukry 2,7 g
Tuky 2 g z toho nasycené mastné kyseliny 1,17 g
Vláknina 0,5 g

Žádné komentáře:

Okomentovat